Συνταγές no image

Published on Ιουλίου 6th, 2009 | by keatzia

Πασπαλάς

από τη Νταϊάνα Κοχυλα

 

ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)

400 γρ. μπριζόλες με το κόκαλο, διατηρημένες σε λαρδί ή 400 γρ. χοντρές λωρίδες παντσέτας, 3 κουταλιές λιωμένο χοιρινό λίπος ή 2 κουταλιές βούτυρο και 2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (εάν χρησιμοποιήσουμε παντσέτα), 4 σφιχτές ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη όσο θέλουμε, ½ κουταλάκι μπαχάρι, 1 κουταλάκι θυμάρι, 4 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα

*Εάν χρησιμοποιήσουμε συντηρημμένο χοιρινό Κέας, που έχει πρώτα ποσαριστεί και κατόπιν συντηρηθεί μέσα στο ίδιο του το λίπος στην κατάψυξη, το βγάζουμε και το επαναφέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το λιωμένο λίπος σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και ροδίζουμε τις μπριζόλες. Εάν χρησιμοποιήσουμε παντσέτα, βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο αλατισμένο νερό να βράσει και ζεματάμε το κρέας για 15-20 λεπτά περίπου, ή μέχρι να μαγειρευτεί καλά. Κατόπιν ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι και ροδίζουμε την παντσέτα. Αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις ροδίσουν λίγο οι μπριζόλες ή η παντσέτα, προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες στο τηγάνι. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη για να μετριάσουμε την οξύτητα της ντομάτας. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου, ή μέχρι η ντομάτα να δέσει. Καρυκεύουμε με μπαχάρι και θυμάρι. Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνουν τα αυγά. Βγάζουμε και σερβίρουμε.

 

Το πιάτο αυτό, φτιάχνεται συνήθως την Κυριακή, ή όπως λέγεται αλλιώς της «σχολής». Το χοιρινό που χρησιμοποιείται είναι συνήθως μεγάλες μπριζόλες από το καρέ, από μεγάλα ζώα συνήθως που ζυγίζουν 150 κιλά ή παραπάνω. Το κρέας διατηρείται στο ίδιο του το λίπος και ένα μέρος από το λίπος, που ονομάζεται γλίνα, χρησιμοποιείται κατόπιν στην ακόλουθη συνταγή για να καβουρδιστεί το κρέας πριν προστεθούν τα αυγά και οι ντομάτες. Το πιάτο αυτό μπορεί επίσης να γίνει με πανσέτα, που πρέπει να ποσαριστεί νωρίτερα.

Πηγή www.aegeancuisine.gr

Σχόλια

σχόλια


About the Author



Back to Top ↑