Ακτοπλοϊκά Κυκλαδίτικο Πάσχα στην Κέα

Published on Απριλίου 7th, 2017 | by keatzia

Κυκλαδίτικο Πάσχα στην Κέα

Κυκλαδίτικο Πάσχα στην Κέα και αυτή τη χρονιά! Μία ώρα μόνο διαρκεί το ταξίδι με το πλοίο στην ολάνθιστη αυτή την εποχή Κέα. Ακόμα και την τελευταία στιγμή παίρνει κανείς την απόφαση. Και έτσι, βρίσκεται εύκολα και γρήγορα στο μικρό μας παράδεισο.

Οι παραδόσεις και τα έθιμα μας πρωταγωνιστούν τις ημέρες αυτές και μας θυμίζουν τις ρίζες του πολιτισμού μας. Ο ήλιος και η θάλασσα, τα γραφικά σοκάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια, το άσπρο και το μπλε, όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον πιο όμορφο πίνακα και γίνονται το ιδανικό περιβάλλον για να ζήσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το δίκτυο των αρχαίων μονοπατιών και η μοναδική πόλη της Καρθαίας μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε. Η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή!

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στην Ιουλίδα, την Κορησσία και το Βουρκάρι, στολίζουμε μαζί τον επιτάφιο με μυρωδάτα λουλούδια από τους τζιώτικους κήπους.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, το απόγευμα θα ακολουθήσουμε τον επιτάφιο στο Βουρκάρι, πλάι στη θάλασσα και στα βαρκάκια. Το βράδυ τον ακολουθούμε στην Κορησσία, από τα δρομάκια της μέχρι το πλοίο, ενώ αμέτρητα βεγγαλικά φωτίζουν το βραδινό ουρανό. Στην Ιουλίδα, οι τρεις επιτάφιοι καταλήγουν μέσα από σοκάκια και παραδοσιακά στεγάδια στην κεντρική Πλατεία. Εκεί ψέλνουμε όλοι μαζί σε κλίμα κατανυκτικό.

Το Μεγάλο Σάββατο, υποδεχόμαστε το Άγιο Φως που έρχεται με ελικόπτερο. Λέμε το Χριστός Ανέστη τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά και χαζεύοντας τα πυροτεχνήματα. Την Ακολουθία της Ανάστασης μπορείτε να παρακολουθήσετε στην Ιουλίδα, την Κορησσία και το Βουρκάρι.

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τη Λειτουργία της Αγάπης το πρωί, καίμε τον Ιούδα στην Ιουλίδα, στο Βουρκάρι και στον ΟΤζιά, είτε πάνω στις πλαγιές είτε μέσα σε βαρκάκια. Το γιορτινό τραπέζι μας περιμένει με εδέσματα ψημένα στον ξυλόφουρνο και μυρωδιές πασχαλινές. Κρέας, τυρί, μυρωδικά και βότανα, γλυκά και τόσα άλλα που μπορεί κανείς να πάρει και μαζί του φεύγοντας από το όμορφο νησί.

?  Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα το πρόγραμμα των ημερών αυτών.

?  Τα δρομολόγια των πλοίων μπορείτε να τα δείτε εδώ.

?  Ο καιρός φαίνεται πως θα είναι γενικά καλός, κόντρα στις φήμες για κακοκαιρία.

kairos-pasha-kea

Κυκλαδίτικο Πάσχα στην Κέα και φέτος λοιπόν, με χρώμα ελληνικό, αρώματα και γεύσεις τζιώτικες! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους σας και Καλή Ανάσταση!

Κεντρική Φωτογραφία: Αρχείο Δήμου Κέας, Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών

Σχόλια

σχόλια

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑