Επικαιρότητα Μπλε φεγγάρι - Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Published on Ιουλίου 30th, 2015 | by keatzia

Μπλε φεγγάρι – Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Την τελευταία νύχτα του Ιουλίου θα απολαύσουμε τη δεύτερη Πανσέληνο για αυτό το μήνα. Έτσι το βράδυ αυτό ο ουρανός θα φιλοξενήσει ένα φεγγάρι αλλιώτικο, ένα φεγγάρι γνωστό ως «μπλε φεγγάρι».

Μπλε φεγγάρι ή Blue Moon αποκαλείται, σύμφωνα με την wikipedia, μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρια χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι, φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια.

Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.

Σημειώνεται πως το έτος 2018 (καθώς επίσης τα έτη 2037, 1961, 1942, 1999) αναμένεται μαύρο φεγγάρι (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), με αποτέλεσμα να υπάρχουν δύο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και το Μάρτη.

Ότι κι αν επιλέξετε να κάνετε αυτή τη βραδιά, μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στο ξεχωριστό φεγγάρι της που θα φωτίζει τον ουρανό.

 

Ευχαριστούμε την Reneé Pusser για την υπέροχη φωτογραφία της με την Πανσέληνο να λάμπει πάνω από την παραλία του Οτζιά.

Bonus, το κομμάτι της βραδιάς…

Σχόλια

σχόλια

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑