Αξιοθέατα

αξιοθέατα της Κέας

Αρχαιολογικό Μουσείο

Τα αξιοθέατα της Κέας, αν και είναι ένα μικρό νησί, είναι αρκετά λόγω της πλούσιας ιστορίας και του σπουδαίου πολιτισμού της.

Στην Ιουλίδα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο. Φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους Ιστορικούς Χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Ο χώρος είναι πολύ ευχάριστος και η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με λιτά αλλά σύγχρονα μέσα.

αξιοθέατα της Κέας

Δημαρχείο Κέας

Ενώ περιηγείστε στη Χώρα θαυμάστε όχι μόνο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ernst Ziller, αλλά και το παλιό – ιστορικό Δημαρχείο στην Πλατεία της Ιουλίδας. Επίσης επισκεφτείτε τη γκαλερί με τους πίνακες του Dellapizza, αξιόλογου καλλιτέχνη με σημαντική κοινωνική προσφορά στο νησί. Μέσα σε κάποιο σοκάκι θα δείτε ακόμα έργα του Αλέκου Φασιανού.

Στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη. Από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και το Μεσαιωνικό Κάστρο έχουν απομείνει μόνο κάποια τμήματα που μαρτυρούν το κύρος της περιοχής στο παρελθόν.

Στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας ανακαλύψτε τον περίφημο Λέοντα. Ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε Τζιώτικο βράχο, πρωταγωνιστής του πιο διάσημου μύθου της Κέας.

αξιοθέατα της Κέας

Φάρος Αγίου Νικολάου

Στην Κορησσία αποκλείεται να μην προσέξετε την τούβλινη καμινάδα, ύψους 45 μέτρων, που σηματοδοτεί το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ, το μεγαλύτερο της Μεσογείου. Η ιστορία του είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα καθώς έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του νησιού.

Μετά το Βουρκάρι, απέναντι από το μικρό λιμάνι βρίσκονται τα απομεινάρια του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης που είχε καθοριστική σημασία στην ιστορία του πολιτισμού του Αιγαίου. Οι ανασκαφές στο χώρο από το 1960 μαρτυρούν εποχές μεγάλης άνθησης που διακόπηκε από ένα μεγάλο σεισμό. Από το σημείο αυτό βλέπετε και το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου (1831). Είναι ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.

αξιοθέατα της Κέας

Καρθαία

Στα νοτιοανατολικά παράλια της Κέας βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Η πόλη αυτή ήταν κατά την αρχαιότητα ένα από τα τέσσερα κέντρα του νησιού. Ήταν αυτόνομη, με δικό της νόμισμα ενώ μέχρι και σήμερα σώζονται τμήματα των οχυρωματικών της έργων. Οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν αποκαλύψει αρχαίους ναούς και τμήματα από άλλα οικοδομήματα. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εφικτή μόνο από τη θάλασσα ή περπατώντας, μέσω των αρχαίων μονοπατιών.

Στο δρόμο Ιουλίδας – Ποισσών στέκει ακόμα μισογκρεμισμένος ο πύργος της Αγίας Μαρίνας. Πρόκειται για έναν οχυρωματικό πύργο με ύψος 20 μέτρων περίπου, χτισμένο από ντόπια πέτρα και μάρμαρο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Η θέση του ήταν πολυσήμαντη γιατί βρισκόταν πάνω σε αρχαίο σταυροδρόμι.


Back to Top ↑