Εκδηλώσεις afisa-katsoni-14

Published on Ιουλίου 1st, 2014 | by keatzia

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ 2014

Ο Δήμος Κέας, για 4η συνεχή χρονιά, διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης «Λάμπρος Κατσώνης» στις 5 Ιουλίου 2014.
Κατά το Ρωσο-οθωμανικό πόλεμο (1787-1792) σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κέας έπαιξε ο Λάμπρος Κατσώνης, ο οποίος είχε παντρευτεί τη Τζιώτισσα Μαρουλιώ Σοφιανού. Ο Λάμπρος Κατσώνης, όταν αποκλείστηκε από τους Τούρκους στον όρμο του Αγίου Νικολάου κατόρθωσε να διαφύγει, περνώντας το καράβι του με ξύλα, κυλίνδρους και τροχαλίες από τον στενό ισθμό της Κόκκας, βγαίνοντας ξανά στο πέλαγος. Το μέρος αυτό ονομάζεται σήμερα «Στενό Λάμπρου Κατσώνη».
Σε αντίποινα οι Τούρκοι, τιμώρησαν του κατοίκους του νησιού, συλλαμβάνοντας και διαμελίζοντας το σώμα του Μητροπολίτη Κέας, ο οποίος ήταν αυτός που είχε ευλογήσει το γάμο του Λάμπρου Κατσώνη με τη Τζιώτισσα Μαρουλιώ Σοφιανού, ενώ πυρπόλησαν μεγάλο μέρος των Ιερών Μονών και των οικιών της Κέας, κατασφάζοντας τους κατοίκους.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση του κοινού για την ιστορική προσωπικότητα του Λάμπρου Κατσώνη και την συνεισφορά του στην ιστορία τόσο του Ελληνικού έθνους όσο και της Κέας, με απώτερο σκοπό την καθιέρωση των εκδηλώσεων αυτών στη συνείδηση των κατοίκων και των επισκεπτών της Κέας.

Σχόλια

σχόλια

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑