Συνταγές no image

Published on Ιουλίου 5th, 2009 | by keatzia

0

Λόζα ή Λότζα

Η Κωνσταντίνα Βρεττού μας παρουσιάζει, «το προσούτο του Αιγαίου»!

 

Για να φτιάξουμε την λόζα, το φημισμένο κυκλαδίτικο αλλαντικό, χρειαζόμαστε ένα μεσαίο κομμάτι κρέας, από το καλύτερο μέρος του χοιρινού, το καθεαυτό!
Γεμίζουμε ένα ταψί με χοντρό αλάτι. Χώνουμε το κρέας στο χοντρό αλάτι και το αφήνουμε εκεί να παστωθεί για 15 ώρες. Γεμίζουμε το ταψί με κόκκινο κρασί, μέχρι να καλυφθεί το κρέας και το αφήνουμε έτσι, μια ώρα περίπου, για να πάρει χρώμα και άρωμα το κρέας.
Στη συνέχεια το βγάζουμε από το κρασί, και το καλύπτουμε με μπαχάρι,μαύρο πιπέρι, και θρούμπι. Το καλύπτουμε καλά και από τις δύο πλευρές.
Παίρνουμε ένα χοιρινό παχύ έντερο και το ξεπλένουμε καλά μέχρι να ασπρίσει. Στη συνέχεια το πλένουμε ξανά σε ζεστό κόκκινο κρασί. Το γυρίζουμε από την ανάποδη και το τραβάμε λίγο για να ξεχειλώσει. Περνάμε μέσα το κρέας με τα μπαχαρικά. Ράβουμε με βελόνα και κλωστή τις άκρες του εντέρου. Με μία χοντρή βελόνα περνάμε ένα σπάγγο στο κρέας και κάνουμε μια μικρή θηλιά για να μπορεί να κρεμαστεί στο καπνιστήριο.
Ανάβουμε φωτιά, σε κλειστό χώρο, με ξύλα συκιάς και αχλαδιάς και αφήνουμε την λόζα να καπνιστεί για δύο εικοσιτετράωρα. Στη συνέχεια την κρεμάμε στον αέρα και την αφήνουμε μια βδομάδα να στεγνώσει. Διατηρείται περίπου ένα χρόνο σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο. Το κρέας τρώγεται ωμό και είναι αγαπημένο κυκλαδίτικο μεζεδάκι!

Πηγή www.mamakouzina.tv

Σχόλια

σχόλια


About the AuthorBack to Top ↑