Εκδηλώσεις Πάσχα 2019 στη Τζιά

Published on Απριλίου 19th, 2019 | by keatzia

Πάσχα 2019 στη Τζιά | Έθιμα, παραδόσεις και προτάσεις

Η Κέα, καθώς απέχει μία ώρα μόνο από την Αττική, είναι μία εύκολη και ευχάριστη απόδραση και για τις ημέρες του Πάσχα. Έθιμα και παραδόσεις χαρίζουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Κάθε γωνιά του νησιού αυτή την εποχή είναι καταπράσινη και οι παραλίες παραδεισένιες.

Η Κέα καλωσορίζει τους επισκέπτες της σε ένα κυκλαδίτικο σκηνικό, με ατμόσφαιρα κατανυκτική και τις τοπικές παραδόσεις να πρωταγωνιστούν.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στην Ιουλίδα και την Κορησσία, μετά την καθιερωμένη ακολουθία, στολίζουμε μαζί τον επιτάφιο με μυρωδάτα λουλούδια από τους τζιώτικους κήπους.

kea-tzia-pasha 2

Τη Μεγάλη Παρασκευή, το απόγευμα, θα ακολουθήσουμε τον Επιτάφιο στο Βουρκάρι, ξεκινώντας από το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Η περιφορά του γίνεται πλάι στη θάλασσα και στα βαρκάκια με θέα τον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στην Κορησσία. Ξεκινώντας από την Αγία Τριάδα, οι πιστοί πλημμυρίζουν τα δρομάκια φτάνοντας μέχρι το πλοίο. Εκεί Καπετάνιος και πλήρωμα υποδέχονται τον Επιτάφιο με φωτοβολίδες και σφυρίγματα. Στην Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού, οι επιτάφιοι των τριών ενοριών καταλήγουν μέσα από τα φρεσκο-ασβεστωμένα σοκάκια και τα παραδοσιακά στεγάδια στην κεντρική Πλατεία. Το κλίμα είναι μοναδικό με ύμνους να ακούγονται από κάθε γωνιά της Χώρας και αμέτρητα φαναράκια να φεγγοβολούν.

Το Μεγάλο Σάββατο, υποδεχόμαστε το Άγιο Φως που έρχεται δια θαλάσσης στο λιμάνι της Κορησσίας. Την Αναστάσιμη Ακολουθία μπορείτε να παρακολουθήσετε στις ενορίες της Ιουλίδας, της Κορησσίας και του Βουρκαρίου. Σε κλίμα αγάπης, λέμε το «Χριστός Ανέστη» και τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά απολαμβάνοντας εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον κυκλαδίτικο νυχτερινό ουρανό. Αναστάσιμη Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί φέτος και στον Κούνδουρο, στο εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού, στις 22.30.

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, καίμε τον Ιούδα. Στην Ιουλίδα απολαύστε το έθιμο το πρωί από την Πιάτσα. Το απόγευμα στο Βουρκάρι θα σας περιμένουν πασχαλινά κεράσματα. Στον Οτζιά κάνουμε 2η Ανάσταση στον Άγιο Σώστη. Και στο Βουρκάρι και στον Οτζιά, καθώς ο ήλιος δύει, καίμε τον Ιούδα μέσα σε βαρκάκια.

Δείτε εδώ, κατεβάστε στη συσκευή σας ή εκτυπώστε το πρόγραμμα των ημερών και τις ιερές ακολουθίες των ενοριών του νησιού:

kea-pasha-2019 1

kea-pasha-2019 2

Όσα κάνουν το Πάσχα στην Κέα ξεχωριστό

Από το πασχαλινό τραπέζι δεν λείπουν οι τζιώτικες γεύσεις. Το τζιώτικο κρέας, μοναδικό στο είδος του, συνοδεύεται από μυρωδικά, βότανα και κηπευτικά. Το ντόπιο τυρί, το κρασί και τόσα άλλα, όλα φτιαγμένα με μεράκι στο νησί εντυπωσιάζουν γευστικά κάθε επισκέπτη. Τσαμπούνες και τουμπιά δίνουν το ρυθμό για το νησιώτικο μπάλο σε κάθε γωνιά του νησιού.

Η τζιώτικη φιλοξενία, τα έθιμα, η ευλαβική ατμόσφαιρα, τα κατάλευκα κυκλαδίτικα σοκάκια, οι παραδοσιακές γεύσεις και τα αρώματα, η θαλασσινή αύρα κάνουν κάθε χρόνο το Πάσχα στην Κέα μία εμπειρία αξεπέραστη. Σας περιμένουμε να τη ζήσουμε μαζί!

Μην παραλείψετε τις ημέρες αυτές να ανακαλύψετε την τζιώτικη ύπαιθρο, το δίκτυο των αρχαίων μονοπατιών και την αρχαία πόλη της Καρθαίας, μερικούς μόνο από τους θησαυρούς του νησιού. Οι ανοιξιάτικοι περίπατοι θα σας μείνουν αξέχαστοι!

kea-tzia-pasha 6

kea-tzia-pasha 5

Σχόλια

σχόλια

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑