Εκδηλώσεις Πάσχα στην Κέα 2018

Published on Μαρτίου 29th, 2018 | by keatzia

Πάσχα στην Κέα 2018

Πάσχα στην Κέα 2018

Η Κέα, η πύλη των Κυκλάδων, απέχοντας μία ώρα μόνο από την Αττική, γιορτάζει το Πάσχα με έθιμα και παραδόσεις που αξίζει να ζήσει κανείς από κοντά. Με τις πλαγιές της καταπράσινες και ανθισμένες και τις παραλίες της παραδεισένιες, καλωσορίζει τους επισκέπτες της σε ένα μοναδικό κυκλαδίτικο σκηνικό.

Οι ημέρες του Πάσχα στην Κέα έχουν ατμόσφαιρα κατανυκτική και οι τοπικές παραδόσεις πρωταγωνιστούν.

Πάσχα στην Κέα 2018

Τη Μεγάλη Πέμπτη, στην Ιουλίδα, την Κορησσία και το Βουρκάρι, μετά την καθιερωμένη ακολουθία, στολίζουμε μαζί τον επιτάφιο με μυρωδάτα λουλούδια από τους τζιώτικους κήπους.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, το απόγευμα, θα ακολουθήσουμε τον Επιτάφιο στο Βουρκάρι, ξεκινώντας από το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Η περιφορά του γίνεται πλάι στη θάλασσα και στα βαρκάκια με θέα τον κόλπο του Αγίου Νικολάου. Το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στην Κορησσία. Ξεκινώντας από την Αγία Τριάδα, οι πιστοί πλημμυρίζουν τα δρομάκια φτάνοντας μέχρι το πλοίο. Εκεί Καπετάνιος και πλήρωμα υποδέχονται τον Επιτάφιο με φωτοβολίδες και σφυρίγματα. Στην Ιουλίδα, την πρωτεύουσα του νησιού, οι επιτάφιοι των τριών ενοριών καταλήγουν μέσα από τα φρεσκο-ασβεστωμένα σοκάκια και τα παραδοσιακά στεγάδια στην κεντρική Πλατεία. Το κλίμα είναι μοναδικό με ύμνους να ακούγονται από κάθε γωνιά της Χώρας και αμέτρητα φαναράκια να φεγγοβολούν.

Το Μεγάλο Σάββατο, υποδεχόμαστε το Άγιο Φως που έρχεται δια θαλάσσης στο λιμάνι της Κορησσίας. Την Αναστάσιμη Ακολουθία μπορείτε να παρακολουθήσετε στις ενορίες της Ιουλίδας, της Κορησσίας και του Βουρκαρίου. Σε κλίμα αγάπης, λέμε το “Χριστός Ανέστη” και τσουγκρίζουμε κόκκινα αυγά απολαμβάνοντας εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που γεμίζουν τον κυκλαδίτικο νυχτερινό ουρανό.

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, καίμε τον Ιούδα. Στην Ιουλίδα απολαύστε το έθιμο το πρωί από την Πιάτσα. Στο Βουρκάρι και στον ΟΤζιά κάνουμε 2η Ανάσταση το απόγευμα. Εκεί ο Ιούδας καίγεται μέσα στη θάλασσα με φόντο το ηλιοβασίλεμα.

Πάσχα στην Κέα 2018

Όσα κάνουν το Πάσχα στην Κέα ξεχωριστό

Από το πασχαλινό τραπέζι δεν λείπουν οι τζιώτικες γεύσεις. Το τζιώτικο κρέας, μοναδικό στο είδος του, συνοδεύεται από μυρωδικά, βότανα και κηπευτικά. Το ντόπιο τυρί, το κρασί και τόσα άλλα, όλα φτιαγμένα με μεράκι στο νησί εντυπωσιάζουν γευστικά κάθε επισκέπτη. Τσαμπούνες και τουμπιά δίνουν το ρυθμό για το νησιώτικο μπάλο σε κάθε γωνιά του νησιού.

Η τζιώτικη φιλοξενία, τα έθιμα, η ευλαβική ατμόσφαιρα, τα κατάλευκα κυκλαδίτικα σοκάκια, οι παραδοσιακές γεύσεις και τα αρώματα, η θαλασσινή αύρα κάνουν κάθε χρόνο το Πάσχα στην Κέα μία εμπειρία αξεπέραστη. Σας περιμένουμε να τη ζήσουμε μαζί!

Μην παραλείψετε τις ημέρες αυτές να ανακαλύψετε την τζιώτικη ύπαιθρο, το δίκτυο των αρχαίων μονοπατιών και την αρχαία πόλη της Καρθαίας, μερικούς μόνο από τους θησαυρούς του νησιού. Οι ανοιξιάτικοι περίπατοι θα σας μείνουν αξέχαστοι! Μάθετε περισσότερα στις ιστοσελίδες του Δήμου Κέας kea.gr και destinationkea.com.

Σχόλια

σχόλια

Tags: , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑