Νέα Για τις πράσινες πολιτικές τους και για την πρωτοβουλία τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης βραβεύτηκαν οι Δήμοι Σύρου, Αμοργού, Ιου,  Κέας , Κορθίου, Μήλου, Μούδρου (Λήμνος) και  η Κοινότητα Οίας στη Σαντορίνη. Η πιστοποίηση έγινε από την ομάδα που έχει συγκροτήσει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κίμων Χατζημπίρος στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ.Μερικές από τις δράσεις που επικρότησε η επιτροπή που αξιολόγησε τις οικολογικές πρωτοβουλίες των κυκλαδίτικων νησιών είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων (Αμοργός), η διαχείριση νερού και λυμάτων (Κέα), η προωθημένη ανακύκλωση απορριμμάτων (Κέα), η επέκταση μονάδας αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια (Μήλος), η ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδίου (Ποσειδωνία), η οικιακή κομποστοποίηση από τα απορρίμματα (Ποσειδωνία), η υπογειοποίηση ηλεκτρικών δικτύων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Οία) κ.ά.Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, υπέρ των μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά με τη χρήση της αιολικής ενέργειας τάχθηκε η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, υπεύθυνος σε θέματα Νησιωτικής Πολιτικής, μίλησε για τη διάδοση της αφαλάτωσης, τεχνική που όπως είπε μπορεί να εξασφαλίσει στο δημόσιο πολύτιμους πόρους, εξαιτίας του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται η παλιομοδίτικη τακτική της μεταφοράς του με νερουλάδες.Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι η χρήση των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας μπορεί να καταστήσει φθηνότερο κατά 7,5 ευρώ το κυβικό μέτρο το νερό.Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, ύστερα από μια συνάντηση ευαισθητοποιημένων για το περιβάλλον πολιτών, πανεπιστημιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων στο Αιγαίο.Στη συνέχεια, υιοθετήθηκε και υποστηρίχθηκε από τον Γιώργο Πουσσαίο, πρώην δήμαρχο Ιητών και νυν γενικό γραμματέα Τουρισμού, ο οποίος φιλοξένησε τη ΔΑΦΝΗ στο νησί της Ιου και αργότερα συνέβαλε τα αποφασιστικά στη δημιουργία του Ενεργειακού Γραφείο Αιγαίου. Πρώτο θέμα

Published on Ιανουαρίου 25th, 2010 | by keatzia

Βραβείο στην Πράσινη ανάπτυξη

Για τις πράσινες πολιτικές τους και για την πρωτοβουλία τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης βραβεύτηκαν οι Δήμοι Σύρου, Αμοργού, Ιου,  Κέας , Κορθίου, Μήλου, Μούδρου (Λήμνος) και  η Κοινότητα Οίας στη Σαντορίνη.

Η πιστοποίηση έγινε από την ομάδα που έχει συγκροτήσει ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κίμων Χατζημπίρος στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ.

Μερικές από τις δράσεις που επικρότησε η επιτροπή που αξιολόγησε τις οικολογικές πρωτοβουλίες των κυκλαδίτικων νησιών είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων (Αμοργός), η διαχείριση νερού και λυμάτων (Κέα), η προωθημένη ανακύκλωση απορριμμάτων (Κέα), η επέκταση μονάδας αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια (Μήλος), η ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδίου (Ποσειδωνία), η οικιακή κομποστοποίηση από τα απορρίμματα (Ποσειδωνία), η υπογειοποίηση ηλεκτρικών δικτύων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Οία) κ.ά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, υπέρ των μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά με τη χρήση της αιολικής ενέργειας τάχθηκε η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, υπεύθυνος σε θέματα Νησιωτικής Πολιτικής, μίλησε για τη διάδοση της αφαλάτωσης, τεχνική που όπως είπε μπορεί να εξασφαλίσει στο δημόσιο πολύτιμους πόρους, εξαιτίας του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται η παλιομοδίτικη τακτική της μεταφοράς του με νερουλάδες.
Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι η χρήση των ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας μπορεί να καταστήσει φθηνότερο κατά 7,5 ευρώ το κυβικό μέτρο το νερό.

Το δίκτυο ΔΑΦΝΗ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006, ύστερα από μια συνάντηση ευαισθητοποιημένων για το περιβάλλον πολιτών, πανεπιστημιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων στο Αιγαίο.

Στη συνέχεια, υιοθετήθηκε και υποστηρίχθηκε από τον Γιώργο Πουσσαίο, πρώην δήμαρχο Ιητών και νυν γενικό γραμματέα Τουρισμού, ο οποίος φιλοξένησε τη ΔΑΦΝΗ στο νησί της Ιου και αργότερα συνέβαλε τα αποφασιστικά στη δημιουργία του Ενεργειακού Γραφείο Αιγαίου.

Πρώτο θέμα

Σχόλια

σχόλια

Tags: , ,


About the AuthorBack to Top ↑