Νέα   Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1831 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού του Βουρκαριού στην Κέα (Τζιά) πάνω σε ένα πέτρινο λευκό χτίσμα αγναντεύοντας το Αιγαίο. Κολλητά με τον φάρο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι ένας από τους δύο πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού δικτύου. Με την υπ’ αριθμ. 55258/1223/2.9.2010 Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ.  Παύλου Γερουλάνου, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου Κέας «χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1β του Ν. 3028/2002, διότι αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα μίας ειδικής κατηγορίας κτιρίων, των φάρων, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς, αλλά και τους κατοίκους του νησιού».  

Published on Οκτωβρίου 3rd, 2010 | by keatzia

0

Χαρακτηρίστηκε ως μνημείο ο φάρος του Αγίου Νικολάου

 

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1831 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 8 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα.

Βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού του Βουρκαριού στην Κέα (Τζιά) πάνω σε ένα πέτρινο λευκό χτίσμα αγναντεύοντας το Αιγαίο. Κολλητά με τον φάρο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι ένας από τους δύο πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού δικτύου.

Με την υπ’ αριθμ. 55258/1223/2.9.2010 Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ.  Παύλου Γερουλάνου, ο Φάρος του Αγίου Νικολάου Κέας «χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1β του Ν. 3028/2002, διότι αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα μίας ειδικής κατηγορίας κτιρίων, των φάρων, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς, αλλά και τους κατοίκους του νησιού».

 

Σχόλια

σχόλια

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑