Επικαιρότητα   Είναι κάποιες εικόνες, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν σβήνονται από τη μνήμη μας και πάντα μας δημιουργούν συγκινησιακή φόρτιση. Τα κάλαντα! Τα παλιά χρόνια στη Τζια την παραμονή της πρωτοχρονιάς βούιζε όλη η Χώρα από τις φωνές των παιδιών και από τις τσαμπούνες που τριγύριζαν στους δρόμους κι έμπαιναν στα σπίτια και στα μαγαζιά.   Τα χρόνια πέρασαν, αλλά οι εικόνες έμειναν. Οι παλιοί τις μετέφεραν στους νεώτερους, εκείνοι στους πιο νέους και σήμερα μπορούμε ακόμα ν’ ακούμε τον Άη Βασίλη με τσαμπούνα και τουμπί στους δρόμους και τα σπίτια της Τζιας.   Το έθιμο τηρείται χάρη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κέας «ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ», που κάθε χρόνο αυτή τη μέρα ξαναζωντανεύει την παράδοση. Με νεαρούς τσαμπουνιέρηδες και τον παραδοσιακό Τζιώτικο Άη Βασίλη γύρισαν και φέτος στα σπίτια του νησιού προσφέροντας στιγμές συγκίνησης ιδίως στους παλιότερους.   Είναι μια σταγόνα ευτυχίας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Published on Ιανουαρίου 3rd, 2011 | by keatzia

Παραμονή Πρωτοχρονιάς με κάλαντα στην Κέα

 

Είναι κάποιες εικόνες, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν σβήνονται από τη μνήμη μας και πάντα μας δημιουργούν συγκινησιακή φόρτιση. Τα κάλαντα! Τα παλιά χρόνια στη Τζια την παραμονή της πρωτοχρονιάς βούιζε όλη η Χώρα από τις φωνές των παιδιών και από τις τσαμπούνες που τριγύριζαν στους δρόμους κι έμπαιναν στα σπίτια και στα μαγαζιά.

 

Τα χρόνια πέρασαν, αλλά οι εικόνες έμειναν. Οι παλιοί τις μετέφεραν στους νεώτερους, εκείνοι στους πιο νέους και σήμερα μπορούμε ακόμα ν’ ακούμε τον Άη Βασίλη με τσαμπούνα και τουμπί στους δρόμους και τα σπίτια της Τζιας.

 

Το έθιμο τηρείται χάρη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κέας «ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ», που κάθε χρόνο αυτή τη μέρα ξαναζωντανεύει την παράδοση. Με νεαρούς τσαμπουνιέρηδες και τον παραδοσιακό Τζιώτικο Άη Βασίλη γύρισαν και φέτος στα σπίτια του νησιού προσφέροντας στιγμές συγκίνησης ιδίως στους παλιότερους.

 

Είναι μια σταγόνα ευτυχίας στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Σχόλια

σχόλια

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑