Εκδηλώσεις   Μεσούσης της Αποκριάς κι ενώ τα μετεωρολογικά δελτία προανήγγειλαν μποφόρ και καταιγίδες, οι Αθηναίοι φίλοι της Κέας ξεκίνησαν για το νησί για την κοπή της πίττας τους, το Σάββατο 5 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΕΣΤΗΣ στην Κορησία. Εισαγωγικά θα πρέπει να πούμε ότι το νησί της Κέας, υποτιμημένο τουριστικά από τους tour operators, έχει δημιουργήσει μια άλλη φυσιογνωμία κι έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης. Εστία γνωστών καλλιτεχνών, πολιτικών, δημοσιογράφων, συγγραφέων και άλλων ανθρώπων του πνεύματος, η Κέα, ή Τζια, ή Κέως κατά την αρχαιότητα, συνεχίζει μια ιδιότυπη πορεία ανάπτυξης αντάξια του παρελθόντος της.   Αυτοί λοιπόν οι φίλοι, που έχουν χτίσει το σπίτι τους στη Τζια πέτρινο και καλαίσθητο, δεν αρκούνται στις τακτικές επισκέψεις τους, αλλά ίδρυσαν και σύλλογο με στόχο να βοηθήσουν στη σωστή ανάπτυξη του τόπου. Οι εκδηλώσεις τους, όπως τις παρουσίασε η πρόεδρος κα Γεωργία Μπλιάτσου, ζωγράφος, έγιναν στην Αθήνα και στη Τζια και περιελάμβαναν βραβεύσεις μαθητών, πεζοπορικές εξορμήσεις στα μονοπάτια του νησιού, διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου, παρουσίαση βιβλίων Τζιωτών συγγραφέων στην Αθήνα , έκδοση «Συλλεκτικού» ημερολογίου κ.α. Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και για το τρέχον έτος.   Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίττας προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους οικολογικού ενδιαφέροντος, έργο ενός νεαρού μαθητή, και στη συνέχει η πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε στο βήμα το νέο Δήμαρχο Κέας κ. Αντώνη Δεμένεγα. Έμπειρος και με ευχέρεια λόγου ο Δήμαρχος, έκανε μια γενική περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης και απάντησε στα ερωτήματα της κας Μπλιάτσου, που βασικά είχαν οικολογικό περιεχόμενο. Βιολογικός Καθαρισμός, ΧΥΤΑ, Εμπορευματοποίηση των παραλιών (ξαπλώστρες), Πάρκινγ Ιουλίδας κ.α. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του δημάρχου οι λύσεις των προβλημάτων προσκρούουν σε δύο εμπόδια. Το ένα είναι η οικονομική δυσπραγία και το δεύτερο οι χρονοβόρες διαδικασίες. Ο βιολογικός στο πράσινο φανάρι της Κορησίας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει σύντομα, γιατί ξεπεράστηκε το εμπόδιο της αρχαιολογίας και έχει ανατεθεί στην ΕΓΝΑΤΙΑ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο. Αντίθετα ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των εγκρίσεων. Για τις ξαπλώστρες ο δήμαρχος είπε ότι θα εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος σε σχέση με την έκταση και την όχληση, για το πάρκιγκ της Ιουλίδας ότι αναζητείται λύση, για το περίπτερο του Οτζιά ότι θα γίνει προσπάθεια μεταφοράς του. Γενικά ήταν πολύ κατατοπιστικός, απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων και ζήτησε τη βοήθεια των Φίλων της Κέας για την επίτευξη του κοινού σκοπού.   Κλείνοντας αυτή την αναφορά μας στο Σύλλογο Φίλων της Κέας, θα πρέπει να επισημάνομε την άποψη που διατυπώθηκε από πολλούς εκ των παρισταμένων στην εκδήλωση κοπής της πίττας. «Δεν είμαστε, είπαν, έμποροι σπιτιών, ούτε ήρθαμε στο νησί για να επενδύσομε. Ήρθαμε γιατί αγαπήσαμε τον τόπο και κάναμε τη Τζια το χωριό μας, που δεν είχαμε». Στέφανος Λέπουρας  

Published on Μαρτίου 6th, 2011 | by keatzia

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΚΕΑΣ

 

Μεσούσης της Αποκριάς κι ενώ τα μετεωρολογικά δελτία προανήγγειλαν μποφόρ και καταιγίδες, οι Αθηναίοι φίλοι της Κέας ξεκίνησαν για το νησί για την κοπή της πίττας τους, το Σάββατο 5 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΕΣΤΗΣ στην Κορησία. Εισαγωγικά θα πρέπει να πούμε ότι το νησί της Κέας, υποτιμημένο τουριστικά από τους tour operators, έχει δημιουργήσει μια άλλη φυσιογνωμία κι έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης. Εστία γνωστών καλλιτεχνών, πολιτικών, δημοσιογράφων, συγγραφέων και άλλων ανθρώπων του πνεύματος, η Κέα, ή Τζια, ή Κέως κατά την αρχαιότητα, συνεχίζει μια ιδιότυπη πορεία ανάπτυξης αντάξια του παρελθόντος της.

 

Αυτοί λοιπόν οι φίλοι, που έχουν χτίσει το σπίτι τους στη Τζια πέτρινο και καλαίσθητο, δεν αρκούνται στις τακτικές επισκέψεις τους, αλλά ίδρυσαν και σύλλογο με στόχο να βοηθήσουν στη σωστή ανάπτυξη του τόπου. Οι εκδηλώσεις τους, όπως τις παρουσίασε η πρόεδρος κα Γεωργία Μπλιάτσου, ζωγράφος, έγιναν στην Αθήνα και στη Τζια και περιελάμβαναν βραβεύσεις μαθητών, πεζοπορικές εξορμήσεις στα μονοπάτια του νησιού, διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου, παρουσίαση βιβλίων Τζιωτών συγγραφέων στην Αθήνα , έκδοση «Συλλεκτικού» ημερολογίου κ.α. Αντίστοιχες εκδηλώσεις προγραμματίζονται και για το τρέχον έτος.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πίττας προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους οικολογικού ενδιαφέροντος, έργο ενός νεαρού μαθητή, και στη συνέχει η πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε στο βήμα το νέο Δήμαρχο Κέας κ. Αντώνη Δεμένεγα. Έμπειρος και με ευχέρεια λόγου ο Δήμαρχος, έκανε μια γενική περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της κρίσης και απάντησε στα ερωτήματα της κας Μπλιάτσου, που βασικά είχαν οικολογικό περιεχόμενο. Βιολογικός Καθαρισμός, ΧΥΤΑ, Εμπορευματοποίηση των παραλιών (ξαπλώστρες), Πάρκινγ Ιουλίδας κ.α. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του δημάρχου οι λύσεις των προβλημάτων προσκρούουν σε δύο εμπόδια. Το ένα είναι η οικονομική δυσπραγία και το δεύτερο οι χρονοβόρες διαδικασίες. Ο βιολογικός στο πράσινο φανάρι της Κορησίας υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει σύντομα, γιατί ξεπεράστηκε το εμπόδιο της αρχαιολογίας και έχει ανατεθεί στην ΕΓΝΑΤΙΑ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο. Αντίθετα ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των εγκρίσεων. Για τις ξαπλώστρες ο δήμαρχος είπε ότι θα εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος σε σχέση με την έκταση και την όχληση, για το πάρκιγκ της Ιουλίδας ότι αναζητείται λύση, για το περίπτερο του Οτζιά ότι θα γίνει προσπάθεια μεταφοράς του. Γενικά ήταν πολύ κατατοπιστικός, απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων και ζήτησε τη βοήθεια των Φίλων της Κέας για την επίτευξη του κοινού σκοπού.

 

Κλείνοντας αυτή την αναφορά μας στο Σύλλογο Φίλων της Κέας, θα πρέπει να επισημάνομε την άποψη που διατυπώθηκε από πολλούς εκ των παρισταμένων στην εκδήλωση κοπής της πίττας. «Δεν είμαστε, είπαν, έμποροι σπιτιών, ούτε ήρθαμε στο νησί για να επενδύσομε. Ήρθαμε γιατί αγαπήσαμε τον τόπο και κάναμε τη Τζια το χωριό μας, που δεν είχαμε».

Στέφανος Λέπουρας

 

Σχόλια

σχόλια

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑