Επικαιρότητα image-2831

Published on Μαΐου 25th, 2011 | by keatzia

Ανακαινίζεται το παλιό σχολείο της Κέας

Χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller και επί 100 και πλέον χρόνια αποτέλεσε την πνευματική κυψέλη της Κέας, προσφέροντας μόρφωση στη νεολαία του νησιού. Χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως Δημοτικό Σχολείο, Σχολαρχείο, Γυμνάσιο και Λύκειο.

 

Στις μεγάλες του αίθουσες δίδαξαν αξιόλογοι δάσκαλοι και μαθήτευσαν χιλιάδες μαθητές που έχουν συνδέσει τα πιο τρυφερά τους χρόνια μ’ αυτό το σχολικό κτίριο. Από αισθητικής πλευρά αποτέλεσε και συνεχίζει ν’ αποτελεί το στολίδι της Ιουλίδας, πρωτεύουσας της Κέας.

 

Όμως ο πανδαμάτωρ χρόνος άφησε τα σημάδια του και το όμορφο κτίριο άρχισε να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα για την ασφάλεια των μαθητών. Οι σοβάδες άρχισαν να πέφτουν, τα κεραμίδια να σπάνε και η λειτουργία του έγινε προβληματική. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Νομαρχία Κυκλάδων και το Επαρχείο Κέας αποφάσισαν την εσπευσμένη μεταστέγαση κατά το σχολικό έτος 2003-2004 του Γυμνασίου – Λυκείου στο νέο σχολικό κτίριο, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ακόμα τυπικά παραληφθεί από την Τεχνική Υπηρεσία.

 

Έκτοτε το περήφανο νεοκλασικό κτίριο άρχισε να υποκύπτει στη μοίρα του. Κλειστό και αχρησιμοποίητο, με σπασμένα τζάμια, σπασμένα θρανία, τρύπια πατώματα, ανοιχτό σε πολλά σημεία ταβάνι, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο έτοιμο να καταρρεύσει.

 

Το Επαρχείο Κέας ξεκίνησε την προσπάθεια ανακαίνισής του. Μετά από έρευνα βρέθηκε ολοκληρωμένη μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού, που όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω έλλειψης πιστώσεων. Αυτή τη μελέτη η Τεχνική Υπηρεσία του Επαρχείου την επικαιροποίησε, διαμορφώνοντας το σχολικό κτίριο σε Πολιτιστικό Κέντρο και Διοικητήριο. Ο Δήμος Κέας, στον οποίο ανήκε το κτίριο, παραχώρησε τη χρήση του για 35 χρόνια στη Νομαρχία Κυκλάδων για τη στέγαση των υπηρεσιών του Επαρχείου και το Νομαρχιακό Συμβούλιο ενέκρινε πίστωση 1.000.000 € για την επισκευή του κτιρίου.

 

Μετά την κατάργηση του Επαρχείου λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ παρουσιάστηκε ο κίνδυνος να ναυαγήσει το θέμα, όμως ευτυχώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το προώθησε και ήδη έχει ανατεθεί σε εργολάβο η αναστήλωση του κτιρίου.

 

Το νεοκλασικό σχολικό κτίριο στην Ιουλίδα Κέας φαίνεται πως θα γλυτώσει από την καταστροφή και θα συνεχίσει να στολίζει την απέναντι από τον οικισμό πλαγιά, ως Πολιτιστικό Κέντρο, αλλά και ως Διοικητήριο.

 

Στέφανος Λέπουρας

 

Σχόλια

σχόλια

Tags:


About the AuthorBack to Top ↑