Εκδηλώσεις   Η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου “Σιμωνίδης ο Κείος” μας καλωσορίζει και φέτος με την παράσταση “Μήδεια”. Όχι τη γνωστή τραγωδία του μεγάλου μας αρχαίου ποιητή Ευριπίδη, αλλά την άλλη, του Μποστ, του γνωστού γελοιογράφου και θεατρικού συγγραφέα.   Η Μήδεια του Ευριπίδη γράφτηκε πριν 2000 χρόνια ενώ η Μήδεια του Μποστ πριν 20. Παρ’όλα αυτά, τα δύο έργα έχουν πολλές ομοιότητες. Η Μήδεια είναι βασιλοπούλα από την Κολχίδα, τη σημερινή Ουκρανία. Εκεί γνωρίζει τον Ιάσονα, αυτόν της αργοναυτικής εκστρατείας, που πήγαινε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Τον ερωτεύεται και φεύγει μαζί του για το Βόλο. Κάνουν δύο γιούς, όμως ο Ιάσων αποδεικνύεται πολύ άπιστος και η Μήδεια πληγωμένη σφάζει τα παιδιά τους για να τον εκδικηθεί.   Ο Μποστ, βασισμένος σ’αυτή την ιστορία του Ευριπίδη, σχολιάζει την επικαιρότητα, την οικονομία, τα κοινωνικά ήθη, το ρατσισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικά τη φύση του νεοέλληνα, με τρόπο εύστοχο και καυστικό. Στη δική του Μήδεια, τα παιδιά δεν είναι αμέτοχα θύματα αλλά με τα καμώματά τους δίνουν συνέχεια αφορμή στη μάνα τους να εκνευρίζεται. Δε διαβάζουν, δε δουλεύουν, το μυαλό τους είναι συνέχεια... αλλού... και γενικά το πάνε φιρί-φιρί για σφάξιμο! Έτσι μαζί με τους βασικούς ήρωες του έργου, τη Μήδεια, τον Ιάσονα και τον Τροφό, το δάσκαλο των παιδιών, μπλέκονται καλόγριες, καλόγεροι, ψαράδες, τυφλοί, μέχρι κι ο ίδιος ο ποιητής Ευριπίδης! Και βέβαια, μία είναι η βασική διαφορά. Στην αρχαία τραγωδία θα κλαίγατε, ενώ στη Μήδεια του Μποστ θα γελάσετε πολύ!!!   Η παράσταση θα πραγματοπιηθεί στις 2, 3, 4, 5 και 10, 11, 12 Φεβρουαρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο "Στυλιανός Ρέστης", στην Κορησσία, στις 20:30. Καλή σας διασκέδαση!  

Published on Φεβρουαρίου 2nd, 2012 | by keatzia

Θεατρική Παράσταση ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ

 

Η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου “Σιμωνίδης ο Κείος” μας καλωσορίζει και φέτος με την παράσταση “Μήδεια”. Όχι τη γνωστή τραγωδία του μεγάλου μας αρχαίου ποιητή Ευριπίδη, αλλά την άλλη, του Μποστ, του γνωστού γελοιογράφου και θεατρικού συγγραφέα.

 

Η Μήδεια του Ευριπίδη γράφτηκε πριν 2000 χρόνια ενώ η Μήδεια του Μποστ πριν 20. Παρ’όλα αυτά, τα δύο έργα έχουν πολλές ομοιότητες. Η Μήδεια είναι βασιλοπούλα από την Κολχίδα, τη σημερινή Ουκρανία. Εκεί γνωρίζει τον Ιάσονα, αυτόν της αργοναυτικής εκστρατείας, που πήγαινε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Τον ερωτεύεται και φεύγει μαζί του για το Βόλο. Κάνουν δύο γιούς, όμως ο Ιάσων αποδεικνύεται πολύ άπιστος και η Μήδεια πληγωμένη σφάζει τα παιδιά τους για να τον εκδικηθεί.

 

Ο Μποστ, βασισμένος σ’αυτή την ιστορία του Ευριπίδη, σχολιάζει την επικαιρότητα, την οικονομία, τα κοινωνικά ήθη, το ρατσισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικά τη φύση του νεοέλληνα, με τρόπο εύστοχο και καυστικό. Στη δική του Μήδεια, τα παιδιά δεν είναι αμέτοχα θύματα αλλά με τα καμώματά τους δίνουν συνέχεια αφορμή στη μάνα τους να εκνευρίζεται. Δε διαβάζουν, δε δουλεύουν, το μυαλό τους είναι συνέχεια… αλλού… και γενικά το πάνε φιρί-φιρί για σφάξιμο! Έτσι μαζί με τους βασικούς ήρωες του έργου, τη Μήδεια, τον Ιάσονα και τον Τροφό, το δάσκαλο των παιδιών, μπλέκονται καλόγριες, καλόγεροι, ψαράδες, τυφλοί, μέχρι κι ο ίδιος ο ποιητής Ευριπίδης! Και βέβαια, μία είναι η βασική διαφορά. Στην αρχαία τραγωδία θα κλαίγατε, ενώ στη Μήδεια του Μποστ θα γελάσετε πολύ!!!

 

Η παράσταση θα πραγματοπιηθεί στις 2, 3, 4, 5 και 10, 11, 12 Φεβρουαρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», στην Κορησσία, στις 20:30. Καλή σας διασκέδαση!

 

Σχόλια

σχόλια

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑