Επικαιρότητα digital tv

Published on Ιουλίου 10th, 2014 | by keatzia

Ψηφιακό σήμα στους τζιώτικους δέκτες

Στις 11 Ιουλίου και ώρα 02:00, αλλάζει το τηλεοπτικό πεδίο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Αττική και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτήν, μιας και γίνεται το τελευταίο βήμα της μετάβασης οριστικά και αποκλειστικά στην ψηφιακή λήψη. Αυτό αφορά άμεσα και την Τζιά (στην πλευρά που βλέπει προς Αττική), δεδομένου ότι η λήψη των τηλεοπτικών καναλιών γίνεται αποκλειστικά από τα κέντρα εκπομπής, που εξυπηρετούν την Αθήνα και γενικά την Αττική.

Τεχνικά, οι αλλαγές που θα γίνουν είναι οι εξής:

1. Παύση κάθε αναλογικής εκπομπής από κέντρο εκπομπής Πάρνηθας, αλλά και των όποιων περιφερειακών αναλογικών αναμεταδοτών. Η Πάρνηθα ήταν η τελευταία βασική πηγή λήψης αναλογικής εικόνας.

2. Ενεργοποίηση του ψηφιακού κέντρου εκπομπής Πάρνηθας.

3. Αλλαγή συχνοτήτων σε όλους τους πομπούς της ψηφιακής τηλεόρασης (Υμηττού – Αίγινας).

4. Ενεργοποίηση περιφερειακών και τοπικών κέντρων εκπομπής (Στύρα, Ανάβυσος, Λαύριο, Νέα Μάκρη κλπ).

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

1. Όσοι παρέμειναν μέχρι τώρα στην αναλογική λήψη (κυρίως από Πάρνηθα), πρέπει να μεταβούν άμεσα στην ψηφιακή.

2. Όλοι ανεξαιρέτως, ακόμη και αυτοί που έχουν ήδη ψηφιακή λήψη, πρέπει να επανασυντονίσουν στις 11 Ιουλίου τους δέκτες τους στις νέες συχνότητες εκπομπής.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

1. Όσοι κατοικούν στην Ανατολική πλευρά της Τζιάς: Για αυτούς δεν αλλάζει κάτι προς το παρόν και θα περιμένουν την 19-12-2014 που ενεργοποιείται το κέντρο ψηφιακής εκπομπής στην Σύρο.

2. Όσοι εξυπηρετούνται από τους τοπικούς αναμεταδότες (Οτζιάς, Κορησσία, Μυλοπόταμος): Θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι να τροποποιηθούν και να ξαναλειτουργήσουν οι αναμεταδότες προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

1. Από το νέο «καθαρότερο» τηλεοπτικό τοπίο, που θα διαμορφωθεί μετά τις 11 Ιουλίου, θα βγούμε όλοι κερδισμένοι, καθώς θα έχουμε καλύτερη ποιότητα εικόνας και σταθερότερη λήψη.

2. Η απουσία παρεμβολών και αλληλοεπικαλύψεων, στα τηλεοπτικά σήματα θα περιορίσει τις διαλείψεις και παγώματα της εικόνας που είναι στους περισσότερους από εμάς δυστυχώς γνωστά.

3. Βελτίωση αναμένεται και στην περίπτωση της Κορησσίας, οπου οι παρεμβολές και αλληλεπικαλύψεις σε συνδυασμό με την μορφολογία του εδάφους, έχουν ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα και παρά τις τεχνικές προσπάθειες που γίνονται, το πρόβλημα παραμένει μέχρι τώρα οξύ.

Λίγα λόγια για την κατανόηση ενός φαινομένου που συχνά συναντάμε.

Σε όλους μας λίγο πολύ έχει συμβεί: 1. Να είμαστε πολύ κοντά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας και παρ’ όλα αυτά να χάνουμε την φωνή του συνομιλητή μας ή αυτός την δική μας, ή να κόβεται η κλήση ή να μην μπορούμε να βγάλουμε κλήση ή να χάνουμε εισερχόμενες κλήσεις (σαν να είμαστε σε περιοχή που δεν έχει σήμα). 2. Να «βλέπουμε» τον Υμηττό και παρ’ ότι λογικά πρέπει να έχουμε τέλεια λήψη, ώρες-ώρες να παγώνει η εικόνα ή να χάνεται τελείως. 3. Να κάνουμε λήψη τηλεοπτικού σήματος από αναμεταδότη και να έχουμε διαλείψεις και παγώματα εικόνας.

Και τα τρία αυτά προβλήματα, αν και μοιάζουν άσχετα μεταξύ τους, συνήθως έχουν μια κοινή αιτία: τη θάλασσα και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στα ραδιοκύματα, καθώς αυτά «ταξιδεύουν» πάνω από αυτήν. Και αν αναλογισθούμε το ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παρά την ειδική μέριμνα που λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό και παρά τα πανάκριβα μηχανήματα που χρησιμοποιούν και την προσεκτική επιλογή των σημείων που εγκαθιστούν τις κεραίες, καταφέρνουν μόνο να περιορίσουν το πρόβλημα και όχι να το εξαλείψουν, εύλογα καταλαβαίνουμε ότι η απλή κεραία που έχουμε στο σπίτι μας για να «πιάνουμε τηλεόραση» καθώς και ο τηλεοπτικός αναμεταδότης, είναι αδύνατον να το αντιμετωπίσουν.

Σχόλια

σχόλια

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑