Νέα karthea

Published on Ιουλίου 15th, 2015 | by keatzia

Summer School στην Κέα

Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διαχείριση μνημείων Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική, το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2008-9, αφού είχε προηγηθεί δυο τουλάχιστον ετών συζήτηση και προεργασία, αποτελεί συνεργασία των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, με επισπεύδον ίδρυμα το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα μέλη που ορίστηκαν από τα τρία Τμήματα ως επιτροπή για να επεξεργασθεί την ιδέα δημιουργίας του νέου ΜΠΣ, εργάστηκαν εντατικά για την επιτυχία του. Με τεράστιες προσπάθειες, και την αφιλοκερδή συνεισφορά όλων, το πρόγραμμα αυτό εδραιώθηκε και μέχρι τώρα έχουν γίνει δεκτοί 106 φοιτητές και φοιτήτριες.

Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού προγράμματος εγκαινιάστηκε φέτος θερινό σχολείο (summer school), το οποίο παρουσιάστηκε και στο Βουκουρέστι στο συνέδριο της ́Ενωσης Πανεπιστημίων πρωτευουσών της Ευρωπης, UNICA, με θέμα τα θερινά και τα χειμερινά σχολεία. Το θερινό αυτό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως σαφώς προκύπτει από τα ευχαριστήρια σημειώματα των επτά φοιτητών και αποφοίτων ανθρωπιστικών σχολών και αρχιτεκτονικής, από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ισπανία, που μετείχαν. Διήρκεσε τρεις εβδομάδες, από τις 8 έως τις 26 Ιουνίου 2015, δυο από τις οποίες στην Αθήνα και μια στην Κέα, με θεωρητικές προσεγγίσεις (54 ώρες διαλέξεων από έλληνες επιστήμονες, ανά 18 ώρες κατά γνωστικό αντικείμενο, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης, Αρχιτεκτονική – Πολεοδομικός σχεδιασμός – Αναστύλωση, και Πολιτισμική Διαχείριση), καθοδηγημένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και άλλους ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος χώρους και Μουσεία, καθώς και πρακτική εφαρμογή («εργαστήρια», 50 ωρών ) για όλα όσα διδάχθηκαν, όπως παρουσιάζεται στο πρόγραμμα που επισυνάπτεται.

H πρακτική άσκηση στις ανασκαφικές μεθόδους στον μοναδικό χώρο της Καρθαίας στην Κέα αποτέλεσε ένα από τα κομβικά σημεία αυτού του θερινού «σχολείου». Οι φοιτητές είχαν την εμπειρία της ανασκαφής και διαπίστωσαν στην πράξη τα αποτελέσματα της αγαστής συνεργασίας αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων στην έρευνα και ανάδειξη ενός αρχαιολογικού χώρου ιδιαίτερα σημαντικού σε μία τοποθεσία εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Τους τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης σύνθετων τεχνικών αναστυλωτικών προβλημάτων, την οργάνωση εργοταξίου και τον μακρόπνοο σχεδιασμό που απαιτεί η αναστύλωση ενός μεγάλου και ιδιαίτερα καταπονημένου μνημείου γνώρισαν από πρώτο χέρι οι φοιτητές κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Πύργου της Αγ. Μαρίνας στην Κέα. Η συμβολή του Δήμου Κέας υπήρξε καθοριστική στην επιτυχία αυτή, κυρίως με τη δωρεάν παραχώρηση του πνευματικού κέντρου του Δήμου που αποδείχθηκε απολύτως άρτιο και λειτουργικό κατά τη διεξαγωγή των μαθημάτων, αλλά και με την παραχώρηση του μικρού λεωφορείου του Δήμου που μετέφερε τους φοιτητές του προγράμματος προς και από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κέας.

 

Σχόλια

σχόλια

Tags: ,


About the AuthorBack to Top ↑