Νέα Τα αρχαία μονοπάτια της Κέας

Published on Ιουνίου 15th, 2015 | by keatzia

Τα αρχαία μονοπάτια της Κέας

Τα αρχαία μονοπάτια της Κέας είναι για πολλούς ένας θησαυρός ανεξερεύνητος. Το δίκτυο αυτό αποτελείται από δώδεκα διαδρομές μονοπατιών. Αξίζει κανείς, ερχόμενος στη Τζια, να επιλέξει μια από τις διαδρομές και να την περπατήσει ακολουθώντας τις ξύλινες πινακίδες με τις οποίες έχουν σηματοδοτηθεί τα μονοπάτια. Είναι μία εμπειρία απολαυστική γιατί έτσι έχει την ευκαιρία κανείς να δει εικόνες μαγικές, τοπία πρωτόγνωρα. Μέσω αυτών των μονοπατιών, που εξυπηρετούσαν τις μετακινήσεις και τις μεταφορές από την αρχαιότητα, γνωρίζει ο περιπατητής τη φύση και τις όμορφες περιοχές της Κέας. Βλέπεις την άλλη όψη της, τα δάση βελανιδιάς, τις ξερολιθιές και τις πεζούλες, τα εκατοντάδες σπάνια αγριολούλουδα και την αγροτική ζωή. Μέσω ενός αρχαίου μονοπατιού μπορεί κανείς να καταλήξει στην αρχαία πόλη Καρθαία και να περιηγηθεί ανάμεσα σε αρχαίους ναούς και θέατρα. Τα μονοπάτια σηματοδοτήθηκαν, αποκαταστάθηκαν και καθαρίστηκαν με τη βοήθεια των εθελοντών από 18 χώρες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Έλιξ και συντηρούνται διαρκώς με τη βοήθεια του Δήμου Κέας και άλλων φορέων.

Τα μονοπάτια της Κέας από την αρχαιότητα μέχρι το 1965 εξυπηρετούσαν τους κατοίκους συνδέοντας τους οικισμούς και τις αγροτικές περιοχές. Το δίκτυο αυτό είχε μήκος περίπου 55 χλμ. και σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με τις ιδιοκτησίες. Τα μεγαλύτερα μονοπάτια, που πιθανολογείται ότι είναι και τα πιο παλιά, δημιουργούσαν τα όρια των μεγάλων ιδιοκτησιών μέχρι την περίοδο της Ανεξαρτησίας. Μετά τις κατατμήσεις προστέθηκαν σταδιακά και τα υπόλοιπα. Κατά κύριο λόγο οι χαράξεις αυτές διευκόλυναν τις μετακινήσεις και τις μεταφορές ενώ ακολουθούσαν τη μορφολογία του εδάφους. Συνήθως κατά μήκος των ορίων των μονοπατιών χτίζονταν ξερολιθιές οι οποίες ορισμένες φορές που τα χωράφια βρίσκονταν ψηλότερα από το δρόμο είχαν το ρόλο αναλημματικών τοίχων. Τα κύρια μονοπάτια στρώνονταν με πέτρινες πλάκες και σε σημεία με μεγάλη κλίση δημιουργούνταν σκαλιά. Σε ειδικές περιπτώσεις για λειτουργικούς λόγους λάξευαν τους βράχους ώστε να περάσει το μονοπάτι.

Πηγή: Ψύλλα Άννα [2008], Ερευνητική Εργασία με θέμα: Γεμίζοντας τα κενά: η περίπτωση της νήσου Κέας, Πάτρα: Πανεπιστήμιο Πατρών / Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Αναλυτικό χάρτη με τα μονοπάτια της Κέας θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

σχόλια

Tags: , , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑