Επικαιρότητα kea-spring

Published on Απριλίου 23rd, 2015 | by keatzia

Τριήμερο Πρωτομαγιάς στην Κέα!

Η Πρωτομαγιά, η ημέρα των εργατών και των εργαζομένων, αλλά και η μεγαλύτερη γιορτή της Άνοιξης, φέτος μας καλεί να τη χαρούμε σε ένα τριήμερο. Άλλη μια απόδραση στην ανοιξιάτικη Τζια, που αυτή την περίοδο είναι ολάνθιστη και καταπράσινη.

Αρχαία μονοπάτια, δρυοδάση, πηγές, παραλίες, ασπρισμένα σοκάκια, αγριολούλουδα, εξοχές, καθοικιές και πεζούλες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την πιο όμορφη και μυρωδάτη γιορτή. Τηρήστε το έθιμο και βγείτε για ηλιόλουστες βόλτες και περιπάτους μαζεύοντας λουλούδια και φτιάξτε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

«Είναι, σχεδόν, το μοναδικό έθιμο που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλαιότερες εποχές. Στις μέρες μας, η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί, ζώντας στις πόλεις.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αικατερίνη Καμηλάκη, το στεφάνι κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή άλλο και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Ακόμα, το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, με κρεμμύδι αλλά και σκόρδο για το μάτι. Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητάς τους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών. Στον αγροτικό χώρο, μάλιστα, δε θεωρείτο απαραίτητο το πλέξιμο στεφανιών. Αρκούσε η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού μιας δέσμης από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς και άλλα μαζί με λουλούδια.»  Πηγή:mikroimegaloi.gr

Τα δρομολόγια των πλοίων θα είναι τακτικά, εξυπηρετώντας όλους όσους επιθυμούν να επισκεφτούν τη Τζια, και μπορείτε να τα δείτε εδώ ή εδώ.

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος όλες τις ημέρες με ήπιους ανέμους 3 – 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Καλή Πρωτομαγιά!

Σχόλια

σχόλια

Tags: , , , , ,


About the AuthorBack to Top ↑